Jaarlijks sterven 60 Belgen aan acute diarree

Jaarlijks overlijden een zestigtal Belgen aan de gevolgen van acute diarree. De aandoening is elk jaar ook goed voor 7.000 hospitalisaties. In vele gevallen is dit te wijten aan een inadequate behandeling: te weinig mensen raadplegen een dokter bij diarree, zo meldt het medisch weekblad De Huisarts, dat morgen verschijnt.

Belga

Acute diarree is een gevolg van een ontsteking van het darmslijmvlies (acute enteritis). De aandoening wordt in drie gevallen op vier veroorzaakt door een virus. De overige gevallen zijn bijna altijd te wijten aan een bacteriële infectie door besmet voedsel of water. Als de diarree enkele dagen blijft aanhouden, gaan patiënten best eens langs bij de dokter.

Maar dat gebeurt nog te weinig. Uit een Censydiamonderzoek van 1999, dat onlangs weer werd opgerakeld door het communicatiebureau Hill & Knowlton International Belgium, blijkt dat slechts de helft van de diarreelijders zich verzorgt voor de aandoening. Van die 50 procent zou slechts 25 procent een arts raadplegen. De anderen verzorgen zich door automedicatie. De Huisarts citeert ook een Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat slechts een op zes patiënten een dokter raadpleegt.

Bovendien is diarree niet alleen een pijnlijke aandoening, maar hangt er ook nog vaak een taboe rond de ziekte. Diarree wordt vaak beschouwd als infantiliserend, ongeciviliseerd en een verstoring van het lichamelijke en psychologische evenwicht. Bovendien beangstigt de aandoening veel mensen. In hun ogen zou er overal een toilet ter beschikking moeten zijn, zoniet durven ze niet meer de baan op. Volgens het Censydiam-onderzoek heeft 28 procent van de Belgische bevolking wel eens last van diarree. Vooral kinderen en ouderen blijken erg kwetsbaar voor de aandoening.

Nu in het nieuws