Marsrobot heeft zijn taak er bijna op zitten

De Marsrobot Spirit heeft zijn onderzoeksopdrachten op Mars voltooid, maar gaat dapper verder om meer gegevens over de planeet te verzamelen. Spirit maakte maandag zijn negentigste dag op Mars vol. De tweelingrobot Opportunity heeft nog twintig Marsdagen - veertig minuten langer dan de dagen op aarde - voor de boeg voordat zijn klus is geklaard, zei de leider van de robotmissie, Mark Adler.

AP Ned

Tot de opdrachten behoort dat een van de twee robots minstens 594 meter op Mars moet afleggen. Dat heeft Spirit zaterdag gehaald. Tot het gezamenlijke takenpakket van de robots behoort het maken van opnamen van hun omgeving, het aandoen van minstens acht verschillende locaties en het minstens dertig dagen tegelijk functioneren.

Hoewel Spirit door problemen met het computergeheugen tweeëneenhalve week uitgeschakeld is geweest heeft de robot toch al meer dagen kunnen maken dan waarop gerekend was, zei Adler. De NASA had met het oog op verwachtte technische problemen bij voorbaat een derde deel van het verblijf van de robots afgeschreven.

Spirit landde op 3 januari in de Gusev-krater, een ondiepte met een diameter van 130 kilometer die mogelijk ooit een zoutwatermeer is geweest. De robot, een geologisch laboratorium op wieltjes, heeft sporen van water in rotsen gevonden, maar niet in de hoeveelheid waarop de wetenschappers hadden gehoopt. Spirit is nu onderweg naar een heuvelformatie waar misschien hardere bewijzen voor water te vinden zijn, zoals gelaagd gesteente dat in stilstaand water wordt gevormd.

Aan de andere kant van Mars heeft Opportunity sinds zijn landing op 24 januari zulk gesteente al wel gevonden.

De NASA heeft de robotmissie verlengd tot en met september. Als Spirit en Opportunity het goed blijven doen wordt een aanvraag voor vervolgonderzoek ingediend, zei Adler.

Nu in het nieuws