Christo pakt Central Park in New York in

De controversiële kunstenaar Christo zal in 2005 twee weken lang Central Park in New York 'inpakken'. In afwachting van de voltooiing van het nieuwe kunstwerk maakt het project deel uit van een tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Belga

In februari 2005 zullen tijdens 16 dagen langs de 36 kilometer aan lanen in het wereldbekende park in New York aan zowat 7.500 stalen "poorten" safraangele doeken gehangen worden. Christo, die eerder gebouwen als de Duitse Reichstag inpakte, noemt zijn kunstwerk "The Gates, Central Park, New York City, 1979-2005".

Voor hem is het een eindpunt van 25 jaar kunstenaarschap. In het "Met" worden vanaf 25 juli zowat 50 voorbereidende tekeningen en collages tentoongesteld, alsook een zestigtal foto's en kaarten. De eerste plannen om Central Park in te pakken dateren van 1979.

"Het is een kunstwerk. We willen geen boodschap of symbool overbrengen", aldus Christo's partner en medewerkster Jeanne-Claude. Het paar zal zelf het kunstwerk bekostigen, zowat 16,5 miljoen euro. Tegen het kunstwerk was aanvankelijk protest gerezen omdat het bioritme van vogels en andere dieren door de gele doeken in het gedrang zou kunnen komen. Daarom zal het kunstwerk in februari worden getoond, als de meeste dieren nog in hun winterslaap zijn.

Nu in het nieuws