Meerderheid bedrijven in VS betaalt geen belastingen

De grote meerderheid van de bedrijven in de Verenigde Staten betaalt geen inkomstenbelasting. Bij de buitenlandse bedrijven is het fenomeen zelfs nog flagranter, zo blijkt uit een onderzoek van het Bureau van de Amerikaanse Rekeningen, vergelijkbaar met het Belgische Rekenhof.

Belga

Van 1996 tot 2000 betaalde 71 pct van de buitenlandse, en 61 pct van de Amerikaanse bedrijven geen inkomstenbelasting, zo luidt het. "Het is bedroevend om te zien hoe weinig ondernemingen belastingen betalen", verklaarde een van de auteurs van het onderzoek, de Democratische senator Carl Levin.

Het fenomeen neemt bovendien nog toe. Zo blijkt de afgelopen vijf jaar het aantal niet-Amerikaanse bedrijven dat geen belastingen betaalt, te zijn gestegen van 67 naar 71 pct.

Van zij die wel betalen, zijn de bedrijven met zetel in het buitenland de slechtste betalers, berekende Levin. "De belastingen bedragen 11,88 dollar per duizend dollar inkomsten, tegen 14,75 dollar per duizend dollar voor ondernemingen met zetel in de VS".

Nu in het nieuws