Downloaden muziek van internet schaadt cd-verkoop niet

De verdeling van muziek via het internet schaadt de verkoop van cd's niet. Tot dit besluit komen enkele Amerikaanse onderzoekers. Ze kelderen daarmee de overtuiging van de grote platenbonzen die de laatste maanden massaal artiesten aan de deur zetten omdat het downloaden van muziek hun industrie zou schaden.

Belga

"De impact van het downloaden van muziek op de cd-verkoop staat statistisch gelijk met nul", zeggen Félix Oberholtzer van de Harvard Business School, en Koleman Strumpf, van de universiteit van North Carolina. De twee onderzoekers beklemtonen dat hun bevindingen lijnrecht staan tegenover die van de platenmaatschappijen die het downloaden van muziek als belangrijkste oorzaak zien van de daling van de cd-verkoop.

Het regent de laatste tijd herstructureringen en ontslagen bij de "majors" in muziekland. Onder andere Warner Music en EMI herstructureerden intern en ontbonden de contracten met een aantal muzikanten omdat de cd-verkoop maar blijft zakken door het illegaal downloaden. Sinds die trend wereldwijd een opgang maakt, zoeken muziekliefhebbers ook meer hun toevlucht tot het legaal downloaden (tegen betaling muziek via internet op cd zetten). Toch nam de internationale vereniging van platenmaatschappijen onlangs gerechtelijke stappen tegen grote computergebruikers die muziekbestanden illegaal downloaden.

Nu in het nieuws