Nokia-aandeel keldert na omzetwaarschuwing

Nokia, de belangrijkste fabrikant van gsm's ter wereld, heeft dinsdag een omzetwaarschuwing gegeven. De beurzen reageerden geschokt. Het aandeel van Nokia dook op zijn beurt 17 pct lager.

Belga

Nokia maakte bekend dat zijn zakencijfer in het eerste trimester 6,6 miljard euro bedroeg, of 2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf ging eerder uit van een omzetstijging met 3 à 7 procent. Vooral de verkopen in Europa en Azië vielen tegen.

De winst in het eerste kwartaal bedroeg 17 eurocent per aandeel, en lag daarmee nog binnen de verwachtingen, maar wel aan de lage kant. Vorig jaar zelfde periode boekte Nokia 20 cent winst per aandeel.

De omzetwaarschuwing van Nokia betekent niet noodzakelijk dat de telecomsector in zijn geheel het slecht doet. Nokia, goed voor twee van de vijf verkochte gsm's ter wereld, heeft af te rekenen met zware en een steeds succesvollere concurrentie. Nokia kondigde dinsdag aan dit jaar een reeks nieuwe producten op de markt te zullen brengen, waarmee het verwacht beter te scoren.