Problemen bij Vendex KBB-dochter M&S

Het Nederlandse detailhandelsconcern Vendex KBB heeft problemen bij dochterbedrijf M&S, dat ook in ons land een aantal winkels heeft. Het resultaat van Fashion, de uit drie onderdelen bestaande modegroep van het concern, daalde het afgelopen jaar met 24 procent. De teruggang werd geheel veroorzaakt door de tegenvallende resultaten bij M&S.

Belga

Directeur P. Hamming schrijft de problemen toe aan te hoge prijzen. Inmiddels zijn er maatregelen genomen. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

M&S is niet het enige probleemkind bij Vendex KBB. Bij de warenhuizen van V&D is al een grootscheepse reorganisatie gaande om de verliezen in winst om te buigen. Mede daardoor zakte de winst in het op 31 januari afgesloten boekjaar van 202 miljoen naar slechts 9 miljoen euro. Door de aankoop van de Belgische doe-het-zelfketen Brico kon Vendex KBB de omzet met 3 procent vergroten tot 4,45 miljard euro.

M&S heeft meer dan 400 winkels in Nederland. Het eerste halfjaar ging buitengewoon goed. "Na de zomer gingen de resultaten onderuit", aldus Hamming. "Daarom moesten we afprijzen. Dit heeft te maken met 'aldisering' van de markt. Consumenten houden prijzen buitengewoon scherp in de gaten. Inmiddels zijn prijzen gezakt en dat moet leiden tot herstel."

Fashion bestaat uit M&S, Hunkemöller en Claudia Sträter, alle drie ketens die ook bij ons actief zijn. De groep is goed voor een omzet van 457 miljoen euro. Het detailhandelsresultaat bij mode zakte van 46 naar 35 miljoen euro nu. V&D was het afgelopen jaar goed voor een verlies van 119 miljoen euro. Vendex sloot vijf warenhuizen van V&D en wil nog eens zeven vestigingen afstoten. Een facelift van de keten moet vanaf het najaar zichtbaar worden. "De veranderingen moeten leiden tot een structureel herstel van het rendement."

Vendex KBB bestaat uit zes groepen. HEMA, V&D, de Bijenkorf, Fashion, Doe-het-zelf en Consumentenelektronica. De concurrentie in consumentenelektronica is hard. Maandag moest Megapool uitstel van betaling aanvragen. Vendex heeft ketens als It's, Modern Electronics en Prijstopper. ",We ondervonden de gevolgen van moeilijke marktomstandigheden"', zei Hamming. "Maar door een herstructurering vorig jaar zitten de formules goed in hun vel." Tot de groep behoren verder de winkels van Dixons en Dynabyte. "Die hadden een prima jaar met hogere omzetten en een goed resultaat."

De malaise bij V&D tastte de afgelopen jaren de positie van Vendex KBB als geheel aan. Het concern werd daardoor een overnameprooi. Een week geleden maakte een consortium van investeringsmaatschappijen bekend 1,4 miljard euro te willen betalen voor Vendex KBB. Hamming is tevreden over de stap. "We zijn blij iemand te hebben gevonden die gelooft in herstel van de winstgevendheid."

Hamming is er niet rouwig om de beurs te verlaten. "We hebben van alles geprobeerd om de beurskoers omhoog te krijgen, maar een beloning bleef uit. En met een lage beurskoers zijn we kwetsbaar." Volgens Hamming zijn er met de investeerders Kohlberg Kravis Roberts & Co, Change Capital Partners en AlpInvest Partners geen afspraken gemaakt over de eventuele verkoop van dochters. Dinsdag werd duidelijk dat Hamming en V&D-directeur D. Goeminne ook na de beoogde overname aanblijven als leden van de raad van bestuur.

Nu in het nieuws