Woensdag belangrijke slag om directie Eurotunnel

Aandeelhouders van de Frans-Britse groep Eurotunnel, die de tunnel onder het Kanaal beheert, houden morgen een bijzondere algemene vergadering die zou kunnen leiden tot het collectieve ontslag van de huidige directie. Die zou dan vervangen worden door een reeks nieuwe bestuurders die worden voorgedragen door de kleinere aandeelhouders.

Belga

Indien de individuele aandeelhouders in hun opzet slagen om de directie van het beursgenoteerde bedrijf aan de kant te zetten, zou dat een opmerkelijke primeur zijn in Frankrijk.

Aan de basis van de problemen bij Eurotunnel ligt het feit dat de huidige directie gekant is tegen een coalitie geleid door de voormalige topman van de Franse reisorganisatie Nouvelles Frontières (Jacques Maillot) en een groep aandeelhouders (l'Association de défense des actionnaires d'Eurotunnel).

De aandeelhoudersorganisatie kreeg op 3 december de steun van de rechtbank om een algemene vergadering te organiseren met als doel: "het ontslag van alle leden van de ondernemingsraad en de benoeming van een nieuwe raad".

Woensdag komen zo'n 5.000 aandeelhouders samen in een park in Villepinte, ten noorden van Parijs, om deel te nemen aan de uitzonderlijke "democratie voor aandeelhouders".

De aandeelhouders zijn vooral ontevreden over de slechte resultaten. Zo heeft Eurotunnel een schuld van 9 miljard euro en leed de groep de laatste jaren zware verliezen. De ontevreden aandeelhouders vrezen met name dat de groep met het huidige beleid tegen eind 2006 failliet zal zijn.

Nu in het nieuws