Alitalia op sterven na dood

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is op sterven na dood. Voorzitter Giuseppe Bonomi waarschuwde dat de luchtvaartmaatschappij nog slechts een maand kan overleven, als de regering in Rome niet ingrijpt.

Belga

Volgens hem heeft het bedrijf zo snel mogelijk nood aan een nieuw saneringsplan. Maar eerst moet de regering de beloofde hulp ter beschikking stellen, citeren verschillende Italiaanse kranten dinsdag Bonomi.

In regeringskringen ontkent men dat het initiatief van hen moet komen. De schuld ligt bij de leiding van Alitalia, zo luidt het. Die had sneller met nieuwe besparingen op de proppen moeten komen. Alitalia is voor een meerderheid in handen van de Italiaanse overheid.

Bonomi nuanceerde intussen zijn noodkreet door erop te wijzen dat de limiet van één maand "de deadline is die Alitalia zichzelf heeft opgelegd om een saneringsplan uit te werken".

In oktober werd al een eerste saneringsplan aangekondigd. Daarin was sprake van 2.700 banen die moesten verdwijnen. Maar het plan werd afgevoerd na hevig vakbondsprotest. Verleden maand trad dan topman Francesco Mengozzi af; hij werd vervangen door Marco Zanichelli. Beiden lieten verstaan dat ze de luchtvaartmaatschappij via een sterke partner er weer bovenop wilden helpen. Ze hoopten het marktaandeel op de Italiaanse markt te verhogen van 48 pct nu tot 70 pct in de toekomst.

Maar vorige week kwam Alitalia met zeer slechte jaarcijfers: de slechtste in haar bedrijfsgeschiedenis. Het nettoverlies voor 2003 dikte aan tot 551 miljoen euro. De omzet viel 9 pct terug tot 4,4 miljard euro.

Nu in het nieuws