"geen sjiitische opstand, louter illegale militie"

De Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, heeft dinsdag gezegd dat de recente confrontaties van de afgelopen dagen in Irak niet te wijten zijn aan een "sjiitische opstand", maar aan de "illegale militie" van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr.

Belga

"Het is geen opstand", aldus Bremer aan de Amerikaanse zender NBC, over de confrontaties tussen Iraakse milities en Amerikaanse troepen waarbij de afgelopen dagen tientallen doden vielen. De gevechten zijn te wijten aan "een militie, één illegale militie, geleid door een groep mensen die buiten de wet staan en die vooral Iraakse burgers en coalitietroepen hebben aangevallen. We zijn ermee bezig", aldus Bremer.

President George Bush verklaarde maandag dat het Amerikaanse leger zich tot doel heeft gesteld Moqtada al-Sadr te arresteren, want er loopt een aanhoudingsbevel tegen de sjiitische prediker.

"De radicale sjiitische leider kan niet bogen op een brede aanhang", meent Bremer in gesprek met de zender ABC. "Onze vrienden in Irak zijn de 90 procent van de Iraki's die onze visie delen, de visie van een democratisch Irak", zo zei Bremer. Volgens de Amerikaanse bestuurder van Irak is het "totaal ongepast" om de situatie in Irak te vergelijken met de oorlog in Vietnam.

Democratisch senator Ted Kennedy haalde maandag uit naar de regering door te stellen dat Irak "het Vietnam van George W. Bush" zou zijn.

"De groei zet zich voort. Momenteel ligt de werkloosheid lager dan 60 procent in de meeste Iraakse steden", merkte Bremer op. Bremer bevestigde bovendien dat de interimregering "zeker vóór" 30 juni 2004 wordt gevormd. Op 30 juni draagt het Amerikaanse bestuur in Irak de macht over aan een interimregering. Hij bevestigde ook dat de coalitie en de speciale gezant van de VN in Irak, Lakhdar Brahimi, gesprekken voerden met Iraakse leiders over de machtsoverdracht.

Nu in het nieuws