"Irak slechter af dan onder Saddam"

De situatie in Irak is nu slechter dan voor de oorlog tegen Saddam Hussein, vindt Hans Blix, het voormalige hoofd van de VN-wapeninspecties in het land.

AP Ned

"Dat het bloeddorstige regime van Saddam is afgezet is positief, maar als de rekening wordt opgemaakt van de voor- en nadelen van de oorlog in Irak, slaat de balans negatief uit", aldus Blix dinsdag in de Deense krant Jyllands Posten.

Volgens Blix is een te hoge prijs betaald voor de bevrijding van het Iraakse volk. "De oorlog heeft een groot aantal slachtoffers geëist en nog steeds vallen er iedere dag doden in Irak. Als gevolg van de oorlog is ook het internationale terrorisme toegenomen", aldus Blix, die de oorlog in Irak de afgelopen maanden herhaaldelijk heeft veroordeeld.

De VN-wapeninspecteurs die onder leiding van Blix in Irak naar massavernietigingswapens zochten hebben in de maanden voor de oorlog tegen Saddam geen bewijs voor de aanwezigheid van dergelijke verboden wapens gevonden, net zomin als de Amerikaans-Britse teams die daar de afgelopen maanden zelfstandig naar op zoek zijn geweest.

Blix is sinds zijn vertrek bij de Verenigde Naties voorzitter van een nieuwe, vanuit Stockholm opererende onafhankelijke commissie voor massavernietigingswapens.