Ex-gijzelaars doen boekje open over Abu Sayyaf

Moslimextremisten uit Indonesië hebben op het Filipijnse eiland Jolo rekruten van Abu Sayyaf getraind in terroristische vaardigheden, waaronder het fabriceren van bommen die met mobiele telefoons tot ontploffing kunnen worden gebracht. Dat heeft een voormalige gijzelaar van de Filipijnse rebellenbeweging verteld aan het persbureau Associated Press.

AP Ned

Andere ex-gijzelaars vertelden in 2001 op een ander zuidelijk eiland, Basilan, twee Arabieren te hebben gezien in gezelschap van de leider van Abu Sayyaf, Khaddafy Janjalani. De Arabieren bleven een maand bij de rebellen op Basilan, dat een belangrijke standplaats van Abu Sayyaf was tot de groep op de vlucht werd gedreven door luchtaanvallen van het Filipijnse leger en zijn Amerikaanse bondgenoten.

De twee Indonesische instructeurs, vermoedelijk leden van de aan Al-Qaida gelieerde Jemaah Islamiyah, gaven hun cursussen van eind 2002 tot medio 2003 in het oerwoud van het zuidelijke eiland Jolo, zei Roland Ulah, die daar drie jaar de gevangene was van de rebellen tot hij in juni ontsnapte. Hij zei dat ongeveer veertig rekruten de cursus bommenmaken hadden voltooid en dat zestig anderen waren onderricht in scherpschieten en andere gevechtstechnieken.

De training begon altijd met een ochtendloop door de jungle, gevolgd door lezingen uit de koran en gebeden onder leiding van de Indonesiërs, die een mengeling van Tagalog (Filipijns), Engels en Arabisch spraken, vertelde Ulah. De rekruten, merendeels afkomstig van Jolo en het buureiland Basilan, werden onder andere onderwezen in het veilig hanteren van niet-ontplofte mortiergranaten en bommen die na aanvallen van het leger door dorpelingen worden gevonden en aan de rebellen verkocht. Soms werden er tijdbommen van gemaakt, soms werden de explosieven verwijderd om er nieuwe bommen van te maken.

Andere ex-gijzelaars zijn ook getuige geweest van de trainingen op Jolo, die werden gehouden in een kamp bij de kustplaats Patikul. Een van hen, een Indonesische matroos die vorig jaar ontsnapte, heeft zijn militaire ondervragers verteld dat de instructeurs landgenoten van hem waren.

Een maand voordat hij ontsnapte, zei Ulah, was Janjalani met de Indonesiërs en ongeveer veertig van de net getrainde rekruten per boot van Jolo vertrokken.

Ulah werd in april 2000 ontvoerd uit het Maleisische toeristenoord Sipadan, waar hij werkte als klusjesman - samen met westere toeristen en andere Aziatische personeelsleden, die uiteindelijk werden vrijgekocht. Nadat hem bescherming was aangeboden stemde Ulah erin toe de regering te helpen bij haar strijd tegen de rebellen. Maandag werden hij en drie andere ex-gijzelaars opgetrommeld voor de identificatie van zes vermoedelijke leden van Abu Sayyaf die plannen zouden hebben gesmeed om in Manilla aanslagen te plegen zoals die van 11 maart in Madrid.

Nu in het nieuws