Congolese soldaat gedood bij schietincident met blauwhelmen

Bij een schotenwisseling tussen Congolese militairen en leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de noordoostelijke stad Kisangani is maandagavond een Congolese soldaat om het leven gekomen, heeft een VN-woordvoerder dinsdag gezegd.

AP Ned

De VN-soldaten waren naar het huis van een hoge officier van het Congolese leger gegaan om meldingen na te trekken dat hij daar een grote voorraad wapens bewaarde. De officier maakte zich kwaad en gaf een van de VN-soldaten een duw, zei Unmic-woordvoerder Hamadoun Touré.

Om de zaak niet uit de hand te laten lopen besloten de VN-soldaten zich terug te trekken, maar terwijl zij daarmee bezig waren, werden zij plotseling door Congolese soldaten beschoten. Bij het daaropvolgende vuurgevecht kwam één Congolees om het leven. De blauwhelmen bleven ongedeerd; zij ontdekten later twee kogelgaten in een van hun voertuigen.

Hoe groot de wapenvoorraad van de Congolese officier in Kisangani is en wat hij ermee van plan is, is niet bekend. Alle Congolese militairen moeten volgens een vredesakkoord ontwapend en gedemobiliseerd worden. Een deel zal vervolgens worden opgenomen in een nieuw nationaal leger, waar ook voormalige rebellen van diverse pluimage deel van uitmaken. Een eerste bataljon voor het nieuwe leger heeft vorige maand een door Franse en Belgische militairen gegeven opleiding in Kisangani doorlopen. Het bataljon wordt ingezet in de noordoostelijke provincie Ituri, waar tussen rivaliserende etnische groepen nog steeds gevochten wordt.

Nu in het nieuws