Al-Sadr verlaat moskee Najaf na zitstaking

De radicale Iraakse sji'itische prediker Moqtada al-Sadr heeft dinsdag de moskee verlaten, waar hij twee dagen lang een zitstaking heeft gehouden. Volgens sjeik al-Chasali, een woordvoerder van de jonge geestelijke leider, houdt al-Sadr zich nog steeds op in Najaf.

Belga

De Amerikaanse regering maakte maandag bekend dat er al maandenlang een Iraaks aanhoudingsbevel loopt tegen al-Sadr op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op een rivaal in april vorig jaar.

"Als al-Sadr omgebracht wordt, staan er duizenden martelaren klaar", zo waarschuwde al-Chasali het Amerikaanse leger nog. Grootayatollah Ali al-Sistani zou dinsdag een delegatie naar de aanhangers van al-Sadr hebben gestuurd om hem te waarschuwen dat de bezettingsmacht de verschillende sji'itische groeperingen tegen elkaar probeert op te zetten. Al-Sistani zou al-Sadr ook van zijn steun verzekerd hebben.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera kwam het dinsdag ook tot een treffen in Najaf tussen Oekraïense soldaten en aanhangers van al-Sadr. Volgelingen van de jonge geestelijke leider zouden intussen een deel van de zuidelijke heilige stad Kerbala onder controle hebben.

Nu in het nieuws