Doodstraf voor moslimextremisten in Jordanië

Het militaire hof van Jordanië heeft dinsdag acht leden van een groep van elf moslimextremisten ter dood veroordeeld voor hun aandeel in de moord op Laurence Foley, een 60-jarige medewerker van de Amerikaanse dienst voor internationale ontwikkeling, die in oktober 2002 voor zijn woning in Amman werd doodgeschoten. Twee anderen kregen zes en vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd. Eén verdachte werd vrijgesproken.

AP Ned

Zes verdachten werden na een proces van tien maanden bij verstek veroordeeld, onder wie Ahmed al-Khalayleh, beter bekend als Abu Musab al-Zarqawi. Zarqawi wordt beschouwd als een naaste medewerker van Al-Qaidaleider Osama bin Laden. Zijn verblijfplaats is onbekend. De Verenigde Staten hebben voor zijn aanhouding een beloning van tien miljoen dollar uitgeloofd.

De vijf mannen die wel in hechtenis zitten, vertelden het hof dat hun bekentenissen onder druk waren afgelegd. Twee van hen, een die op Fowley zou hebben geschoten en een ander die de auto zou hebben bestuurd waarin de daders van de moord ontkwamen, kwamen bovendien met getuigen die hun voor het tijdstip van de moord een alibi gaven.

Eerder werden in Jordanië 22 moslimextremisten veroordeeld die rond de millenniumwisseling aanslagen op Amerikaanse en Israëlische toeristen beraamden. Vorige week maakten de Jordaanse autoriteiten de arrestatie bekend van verscheidene gewapende terreurverdachten, die het land vanuit Syrië waren binnengekomen met het doel aanslagen te plegen op regeringsgebouwen en andere doelwitten.

Nu in het nieuws