Zeker 56 Iraakse doden na gevechten in verschillende steden

In verschillende Iraakse steden zijn de voorbije 48 uur zeker 56 Irakezen en drie Amerikaanse soldaten om het leven gekomen bij gevechten tussen de coalitietroepen en aanhangers van de sjiitische radicale leider Moqtada Sadr.

Belga

In Amara (zuidoosten van Irak) zijn sinds zondag minstens 39 Irakezen gedood en 126 anderen verwond bij confrontaties tussen Britse troepen en de mederstanders van Sadr, zo meldden medische bronnen.

Maandag braken even na 22.00 uur (18.00 uur GMT) nieuwe schermutselingen uit in Amara, die duurden tot dinsdagmorgen, zo meldden inwoners. De Irakezen zouden anti-tankgeschut hebben afgevuurd op het Britse hoofdkwartier in de stad. Daarop zouden de Britten het vuur hebben geopend op de nabijgelegen huizen. Ook zondag was het in verschillende stadswijken al tot confrontaties gekomen waarbij de aanhangers van Sadr met anti-tankgeschut en kalasjnikovs twee Britse jeeps bestookten.

Ook in Fallujah (West-Irak) kwamen maandagnacht twee Iraki's om het leven bij gevechten met Amerikaanse troepen. Vijftien Iraakse burgers liepen verwondingen op. De twee slachtoffers kwamen om toen hun auto geraakt werd door een raket. Ze waren op weg naar het ziekenhuis om eerder opgelopen verwondingen te laten behandelen.

Maandagnacht kwam het dan tot rellen tussen gewapende Irakezen en Amerikaanse troepen, die maandag een avondklok hadden opgelegd van 19.00 uur tot 06.00 uur. In de stad hing dinsdagmorgen een gespannen sfeer en scholen en overheidsgebouwen bleven dicht.

In Nassiriyah, in het zuiden van Irak, werden dinsdag een vijftiental Irakezen gedood, terwijl twaalf Italiaanse carabinieri gewond raakten, zo meldt het persagentschap Ansa.

Bij verschillende confrontaties in een wijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen dinsdag nog drie Amerikaanse soldaten om het leven. Sinds zondag zijn al 18 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen, zo meldt het Amerikaanse leger dinsdag.

Nu in het nieuws