Sibelgas gaat systematisch kreukelpalen plaatsen

De intercommunale Sibelgas gaat systematisch kreukelpalen plaatsen in plaats van gewone verlichtingspalen op de invalswegen. Dat heeft de intercommunale dinsdag bekendgemaakt. Het maakt hiervoor een budget van 100.000 euro vrij.

Belga

Kreukelpalen zijn buigzame verlichtingspalen die de impact voor een wagen bij een aanrijding aanzienlijk reduceren. Bij een botsing gaat de paal meebuigen in de richting van de impact en zich rond het voertuig plooien. Ze worden al met succes in de Scandinavische landen gebruikt.

Volgens Sibelgas zijn er in Vlaanderen al enkele projecten met kreukelpalen, maar is het voor het eerst dat de veiliger palen systematisch zullen worden geplaatst. In eerste instantie zullen enkele 'zwarte punten' worden voorzien van de kreukelpalen, maar het is de bedoeling dat ze in de toekomst de standaard worden langs de invalswegen op het grondgebied van Sibelgas. Het gaat om het grondgebied van de gemeenten Grimbergen, Meise, Vilvoorde, Wemmel en Machelen.

Sibelgas maakt voor 2004 een budget vrij van 100.000 euro, goed voor een 200-tal kreukelpalen. De meerkost in vergelijking met een gewone verlichtingspaal bedraagt 300 à 400 euro. "Die meerkost is echter te verwaarlozen in vergelijking met de maatschappelijke kost bij een botsing", aldus Johan De Decker, verantwoordelijke infrastructuur bij de intercommunale. "Eén op vijftien dodelijke verkeersongevallen in Vlaanderen is immers een botsing met een verlichtingspaal".

Nu in het nieuws