Limburgse wapendieven krijgen 15 en 13 maanden cel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft dinsdag I.W. uit Alken veroordeeld tot een effectieve celstraf van 15 maanden en een boete van 2.500 euro voor een zware diefstal met braak waarbij hij onder meer wapens en juwelen buitmaakte. De 32-jarige M.S. uit Sint-Truiden kreeg een effectieve celstraf van 13 maanden.

Belga

De feiten speelden zich af tussen begin augustus 2002 en eind januari 2003. De 36-jarige Alkenaar had een woninginbraak in Sint-Truiden gepland. Hij wist dat de bewoner afwezig was en had zijn kompanen, M.S. en een 20-jarige man uit Sint-Truiden, een gedetailleerde beschrijving van de wapens gegeven. Een deel van de wapens gaf hij aan de 35-jarige Peter M. (eveneens uit Sint-Truiden). Die heelde onder meer twee jachtgeweren en munitie. De twee hoofdverdachten kregen effectieve gevangenisstraffen. De rechter beval hun onmiddellijke aanhouding.

Peter M. kreeg een celstraf van 8 maanden cel en een boete van 5.000 euro voor heling van de gestolen wapens. Tijdens een huiszoeking bij Peter M. vond de politie ook speed en weed. De hoeveelheden waren te groot voor eigen gebruik. Hij belandde in maart in de cel voor betrokkenheid bij een grootschalige drughandel, waarbij tien kilo speed werd aangetroffen.

De vierde kompaan, de 20-jarige Truienaar, kreeg 3 maanden en de heler van een jachtgeweer kreeg een geldboete van 500 euro. Het slachtoffer van de inbraak kreeg ruim 11.300 euro schadevergoeding toegewezen.

Nu in het nieuws