"Psychiatrische ziekenhuizen schrappen ontslagen"

De eerder aangekondigde ontslagen in de twee psychiatrische instellingen van de Broeders van Liefde, Dr. Guislain (Gent) en Sint-Amandus (Beernem), worden ingetrokken. Volgens woordvoerder Michèle Van der Plaetsen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte is er een oplossing gevonden voor de financiële problemen van de instellingen.

Belga

Vorige maand kondigde de directies er tientallen ontslagen aan wegens geldtekort. De ziekenhuizen waren volgens de directies "ondergefinancierd" vanwege de overheid en had trouwens nog heel wat achterstallige verpleegdagbudgetten tegoed.

In een persmededeling liet minister Demotte dinsdag weten dat er aan die financiële problemen een mouw wordt gepast. "De ziekenhuizen krijgen meer budgettaire zekerheid, dankzij zekere vooruitzichten betreffende de uitbetaling door de overheid van de uitstaande inhaalbedragen. Alle ziekenhuizen zullen genieten van deze zekerheid via een omzendbrief. Dit lost alvast de acute thesaurieproblematiek van de ziekenhuizen op".

Ander pijnpunt was de onrechtvaardige verdeling van de overheidsmiddelen over de psychiatrische ziekenhuizen. Zo zei de directie van Guislain minder te krijgen dan andere instellingen. Ook hieraan wil de minister verhelpen, met een studie. "Deze studie zal in het kader van de begroting 2005 bepalen welk macrobudget voorzien moet worden, om rekening houdend met de kostenevolutie sedert 1979, op een kwalitatieve wijze de ondersteunende diensten uit te baten alsook het uitwerken van objectieve parameters om op een transparante en rechtvaardige wijze het macrobudget te verdelen over de psychiatrische ziekenhuizen".

Als gevolg van deze voornemens, zou het Provincialaat van de Broeders van Liefde volgens het kabinet beslist hebben de geplande ontslagen in te trekken. Slechts enkele ontslagen zouden gehandhaafd blijven, waaronder het ontslag van maximaal vijf voltijds equivalenten in Guislain te Gent.

Nu in het nieuws