Radioactief lek in luchthaven Bierset zonder gevaar

Bij het transportbedrijf Lach in de luchthaven van Bierset is dinsdagmiddag een lek vastgesteld in een vat dat een radioactief product bevat. Het lek bleek na controle onbelangrijk. Dat maakten de Luikse luchthavenautoriteiten bekend nadat de brandweer metingen hadden verricht in de buurt van het vat, in een loods van het afhandelingsbedrijf Lachs.

Belga

Werknemers van het bedrijf ontdekten 's middags bij het lossen van een vliegtuig afkomstig uit de Verenigde Staten een beschadigd vat. De zending werd in een aanpalende loods van de maatschappij geplaatst en de hulpdiensten verwittigd. Ter plaatse werd een veiligheidsperimeter ingesteld.

De hulpdiensten die snel ter plaatse waren, stelden vast dat het vat medische producten bevatte, onder meer het radioactief product in vaste vorm Kobalt 57. Metingen wezen uit dat de radioactiviteit te zwak was om als gevaarlijk te worden beschouwd.

Om 14 uur werd het incident, dat geen weerslag had op de activiteiten van de luchthaven, gesloten. "Een echt alarm voor een vals probleem, maar alleszins een goede oefening", aldus de directie van de Luikse luchthaven.

De wetenschappelijke diensten van de Luikse universiteit (ULg) werden op de site verwacht om de herverpakking van het product te bepalen. Nadien zal de zending in principe naar zijn oorspronkelijke bestemming, in India, verzonden worden.

Het Coördinatie- en Crisiscentrum van de regering in Brussel bevestigde Belga dat er geen bijkomend stralingsgevaar bestond. Het beschadigde pakket voldeed nog aan de verpakkingsnomen, zo werd daar gesteld.

Nu in het nieuws