Weerspannige Dutroux toch naar rechtzaal

Dinsdagvoormiddag is de zitting van het assisenhof van Aarlen even voor 12 uur in aanwezigheid van Marc Dutroux hernomen. Na een klein handgemeen met bewakers heeft Dutroux zijn dokter gezien en zal hij hem ook straks nog kunnen raadplegen.

Belga

BR> Meester Ronny Boudewyn vroeg of Marc Dutroux tijdens de zitting zijn hoofd op de tafel mag laten rusten. Hij stelde dat hij de assisenprocedure in elk geval niet wil dwarsbomen.

Dutroux voelt zich geprovoceerd door het nieuwe team van agenten, dat hem sinds maandag begeleid bij zijn overbrenging van en naar het justitiepaleis. Dinsdagochtend liep een discussie zo uit de hand dat er een handgemeen van kwam.

Het incident deed zich dinsdagmorgen voor in de ruimte van de gevangenis van Aarlen waar de gevangenen bezoek krijgen van hun advocaten. Dutroux was zich aan het aankleden, nadat hij was gefouilleerd. "Van bij het begin was er spanning met de nieuwe ploeg", zei Baudewyn dinsdag. "Dutroux vond dat hij geprovoceerd werd en wilde op een bepaald ogenblik niet meer naar het justitiepaleis, maar terug naar zijn cel. Daarop is een handgemeen ontstaan met de agenten, waarbij hij achterover getrokken werd. Daardoor heeft hij klaarblijkelijk zijn rug bezeerd. In dezelfde beweging is hij ook met zijn gezicht tegen een raam terechtgekomen, waarvan hij de sporen in het gezicht draagt".

Na dit handgemeen is Dutroux toch overgebracht naar het justitiepaleis. "Daar is hij in een cel met zijn hoofd tegen een muur beginnen bonken", zegt persmagistraat Nico Snelders. Die scène is alleszins met videocamera's opgenomen. Het incident in de gevangenis staat vermoedelijk niet op band. Snelders zegt dat van de hele zaak een proces-verbaal voor weerspannigheid is opgesteld en dat het parket van Aarlen een opsporingsonderzoek naar de feiten startte.

Bij de herneming van de zitting, omstreeks 11.15 uur, bleek Dutroux niet in de zaal te zijn. Zijn advocate, Martine Van Praet, ging akkoord om hem tijdelijk te vertegenwoordigen, maar assisenvoorzitter Stéphane Goux was niet helemaal zeker of dat op een assisenproces wel toegelaten is. De zitting werd opnieuw geschorst.

Volgens Boudewyn blijft Dutroux liever in de cel omwille van de pijnen die hij lijdt. Indien hij daartoe het fiat krijgt van openbaar aanklager Jean-Baptiste Andries, verkiest Dutroux om dinsdagvoormiddag niet meer naar de assisenzaal te komen en zich te laten vertegenwoordigen. "Als dat niet mogelijk is voor het openbaar ministerie, zal onze cliënt toch naar de zitting komen. Wij willen de procedure niet stilleggen", aldus nog Boudewyn.

Nu in het nieuws