Treinverkeer komt terug op gang na staking treinbegeleiders

De spoorwegmaatschappij NMBS hoopt tegen de avondspits het spoorverkeer weer normaal te laten rijden. Omstreeks het middaguur rijden de treinen nog steeds met vertragingen gaande van vijf minuten tot een half uur, zegt Jochem Goovaerts van de NMBS.

Belga

In heel het land zijn er vertragingen en er valt volgens de NMBS geen duidelijk beeld te schetsen welke lijnen meer getroffen zijn dan andere.

Treinbegeleiders en personeelsleden van B-Security in Brussel-Zuid legden dinsdagmorgen om zes uur spontaan het werk neer. Zij protesteerden daarmee tegen de onveiligheid. Aanleiding voor de actie is de dood van een personeelslid van de bewakingsdienst van de NMBS. Die werd zondagavond in het station van Brussel-Centraal door een agressieve reiziger onder een trein geduwd.

De actie kreeg snel navolging in de stations van Antwerpen-Centraal, Charleroi, Luik, Bergen en Namen. Tussen 7 uur en 8 reed er geen enkele trein tussen de stations van Brussel-Zuid en Brussel-Noord. Twee uur lang konden tal van treinen niet uitrijden waardoor in het hele land het treinverkeer in de war raakte.

Het station Gent Sint-Pieters was op een bepaald moment oververzadigd omdat de treinen niet naar Brussel konden vertrekken. Ook stonden veel treinen geblokkeerd in de stations rond Brussel.

De personeelsleden eisen meer personeel en meer bevoegdheden voor de bewakingsdienst. Sinds de politiehervorming is de spoorwegpolitie overgegaan in de federale politie. De interne bewakingsdienst die de taken van de spoorwegpolitie overnam, heeft echter geen politionele bevoegdheden. Het personeel wil dat de vroegere toestand hersteld wordt en dat ze weer processen-verbaal kunnen uitschrijven en handboeien gebruiken, legt Roger Van Hove van de ACOD uit, die er aan toevoegt dat de vakbonden de actie erkennen.

Nu in het nieuws