Graafwerken naar lichaam Liam gaan woensdag voort

Acht jaar na de verdwijning van de Mechelse peuter Liam Van den Branden zijn dinsdag in Willebroek de graafwerken gestart in de tuin van de overleden Duitse pedofiel die mogelijk iets te maken heeft met de verdwijning van de peuter.

Belga

Over de kans dat de speurders effectief iets zullen vinden op het 30 are grote terrein, is de Mechelse parketwoordvoerder Frank Vennekens gematigd optimistich: "We hebben een spoor maar de kans dat we iets vinden is moeilijk in te schatten. Als er iets ligt, is de kans reëel dat het gevonden wordt. We weten dat Liam acht jaar geleden is verdwenen, maar toch zijn we verplicht dit spoor te onderzoeken".

Maandag werd het terrein aan de Ringlaan in Willebroek een eerste keer grondig verkend. Dinsdag werden in eerste instantie twee lijkhonden ingezet, maar dat bleef zonder resultaat. Omstreeks 15.00 uur gingen dan de graafwerken van start die ook woensdag zullen verder gaan.

"Er zijn de voorbije jaren veel wijzigingen gebeurd aan de tuin. De bewoners hebben een vijver gedempt en er is ook aarde bijgekomen. Er zal nu gegraven worden tot het oorspronkelijke reliëf van 1996, toen de man hier nog woonde", legt Vennekens uit. "Het is het meest evidente dat we in eerste instantie in de tuin zoeken. Het is onbegonnen werk heel de bosrijke omgeving uit te kammen".

De ondertussen overleden pedofiel kwam nog maar recent in beeld in de zaak. Enkele weken geleden meldde zich immers een jonge vrouw bij de politie naar aanleiding van een uitzending op de regionale televisie RTV. Ze vertelde de speurders dat ze op de plaats waar het jongetje in 1996 verdween geregeld een man had zien rondfietsen. Die man was geen onbekende van het gerecht. Zo werd hij twee keer geïnterneerd voor zedenfeiten met minderjarigen. Op het ogenblik dat Liam verdween, op 3 mei 1996, was de man op vrije voeten.

Nu in het nieuws