Diamantsector dient klacht in tegen AEL

De Hoge Raad voor Diamant (HRD), de officiële vertegenwoordiger van de diamantsector in België, dient klacht in tegen de Arabisch Europese Liga (AEL) naar aanleiding van de waarschuwing van AEL-voorman Ahmed Azzuz over een mogelijk aanslag van Hamas op de joodse gemeenschap in Antwerpen.

Belga

Naar aanleiding van de aanslag op Hamas-leider Ahmed Yassin enkele weken geleden, riep de AEL de joodse gemeenschap in Antwerpen op "zijn openlijke steun aan het joodse beleid op te zeggen en zich te distantiëren van de staat Israël."

Volgens Azzuz heeft Hamas besloten internationaal aanslagen te plegen, en volgens de AEL-voorman is Antwerpen "een evident doelwit", onder meer omdat "de diamantsector openlijk het zionistische regime steunt".

De HRD spreekt van "puur racisme" en legt nu klacht neer en vraagt een grondig onderzoek naar de AEL, de uitspraken van hun vertegenwoordigers en hun mogelijke bindingen met andere organisaties. De diamantsector vraagt ook de politiebewaking in de diamantwijk te verhogen. "Met de joodse feestdagen die vandaag begonnen zijn, mag geen enkel risico worden genomen," zegt Peter Meeus, directeur-generaal van de HRD.

Volgens de HRD viseert de AEL al langer de diamantsector. "De AEL importeert het Palestijns-Israëlisch conflict en maakt er een amalgaam van door de diamantsector hiermee te identificeren. Het is onaanvaardbaar dat één van de steunpilaren van de Belgische economie zomaar als gijzelaar wordt genomen", zegt Meeus.

Ahmed Azzuz van zijn kant zegt dat zijn uitspraken geenszins een dreiging zijn, maar een waarschuwing. "Ik hoop dat het niet gebeurt, maar als de diamantsector zijn ogen wil sluiten voor het gevaar, dan moet hij dat maar doen. De aanslagen in Madrid zijn gebeurd omdat Aznar troepen naar Irak heeft gestuurd. Jaarlijks gaan 200 joodse Belgen als reservisten vechten voor het joodse leger in Palestina", zegt Azzuz.