Meer dan 2.700 doodsvonnissen in 2003

In 2003 werden in 63 landen in totaal 2.756 doodsvonnissen uitgesproken. Dat maakt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International bekend. Het exacte aantal vonnissen ligt mogelijk veel hoger, want in de statistieken zijn enkel de gerechtelijke vonnissen opgenomen die bekend werden gemaakt.

Belga

In 2003 werden in 28 landen 1.146 executies uitgevoerd, tegenover 1.526 in 2002. Ook hier gaat het enkel om de terechtstellingen die bekend werden gemaakt. China, Iran, de Verenigde Staten en Vietnam spannen de kroon: maar liefst 84 procent van de executies in 2003 vonden in deze landen plaats.

Vooral in China zou het exacte aantal terechtstellingen heel wat hoger liggen. In maart 2004 onthulde een Chinese rechtsdeskundige dat in het land "zowat 10.000 mensen" per jaar werden geëxecuteerd.

Amnesty International maakte de cijfers dinsdag in het Zwitserse Genève bekend en riep de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties nogmaals op hard op te treden tegen regeringen die de doodstraf uitvoeren.

De mensenrechtenorganisatie benadrukte dat ze zich ook keert tegen de doodstraf voor pedofielen. In 2003 werden twee pedofielen terechtgesteld, één in de VS en één in China.

Uit de statistieken van Amnesty International tot 2003 blijkt dat de doodstraf in 78 landen ter wereld een door de wet geregeld juridisch vonnis is, bijvoorbeeld in Japan, de VS en de Democratische Republiek Congo. In 77 landen daarentegen is de afschaffing van de doodstraf ingeschreven in de wet. Dat is onder meer het geval in België. In 15 landen geldt de doodstraf enkel nog in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij oorlog. Dat is zo onder meer in Griekenland en Turkije. In 24 landen bestaat de doodstraf nog officieel, maar werd ze de laatste tien jaar niet meer uitgevoerd.

Amnesty benadrukt dat de doodstraf geenszins een afschrikmiddel is tegen toenemende criminaliteit. Zo citeert de organisatie misdaadcijfers uit Canada, waar het aantal moorden per 100.000 inwoners met 40 procent gedaald is sedert de doodstraf voor moordenaars werd afgeschaft in 1975.

Voorts is de doodstraf onomkeerbaar, stelt Amnesty. De organisatie haalt daarbij aan dat sinds 1973 in de VS 113 gevangenen uit 'death row' werden vrijgelaten toen -meestal na jaren- hun onschuld werd bewezen. "Het wordt tijd dat alle landen zich naar de internationale verplichtingen schikken: de doodstraf is gruwelijk, onmenselijk en een schandelijke weigering van het recht op leven", besluit Amnesty.

Nu in het nieuws