Rechtbank Antwerpen: Indiase frauderende diamantairs riskeren celstraf

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen is woensdag het proces gestart tegen 21 personen uit het Indiase diamantmilieu die verdacht worden van witwassen en schriftvervalsing. Centraal daarbij staat de vestiging van de State Bank of India in Antwerpen. Woensdag kwam het openbaar ministerie aan het woord. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor de pleidooien van de verdediging.

Belga

Procureur Luc Potargent vorderde woensdag een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een boete van 2.500 euro voor de eerste acht beklaagden die tussen 1986 en 1998 allemaal een kaderfunctie bekleedden bij de State Bank of India. Voor de dertien andere beklaagden, Indiase diamantairs uit Antwerpen die klant waren/zijn van de SBI, vroeg het openbaar ministerie een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en 5.000 euro boete. De State Bank of India zou de diamantairs geholpen hebben bij het witwassen van grote hoeveelheden zwart geld. Dat gebeurde via speciale constructies waarbij buitenlands zwart geld werd gebruikt als borg voor "leningen" in België. Via die back-to-backleningen, waarbij de diamantairs hun eigen geld leenden, konden ze midden jaren negentig grote hoeveelheden zwart geld witwassen. Volgens het openbaar ministerie gaat het om gemiddeld 400.000 tot 500.000 Amerikaanse dollar per klant.

Het bestaan van de speciale constructies raakte begin 1997 bekend nadat een directeur van de SBI werd ontslagen en op staande voet zijn kantoor in de Korte Herentalsestraat moest verlaten. De man had geweigerd om nog langer mee te werken aan de dubieuze operaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER