OS 2004: werken Olympisch stadion af op 20 juli

Het renovatieproject van het Olympisch stadion in Athene, dat de bouw van een dak, de herinrichting van de tribunes en van de onmiddellijke omgeving omvat, zal geheel beëindigd zijn op 20 juli.

BR> Dat bevestigde een verantwoordelijke van de bouwfirma die de werf leidt. Nog geen maand later, op 13 augustus, nemen de Olympische Spelen een aanvang. De nieuwe adjunct-minister van cultuur, mevrouw Fani Palli-Petralia, bracht woensdag een bezoek aan de werf.

De vertraging die werd opgelopen bij de constructie van het dak uit glas en ijzer op het stadion dat gebouwd werd voor de inrichting van de wereldkampioenschappen atletiek in 1997, is een van de grootste bekommernissen van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC vreest dat de achterstand zijn invloed zal hebben op de herinrichting van de omgeving van het stadion. Andere stemmen beweren dan weer dat ook de installatie van camera's en de noodzakelijke verlichting voor een goede weergave van de Spelen in gedrang komen, terwijl de televisierechten de voornaamste inkomstenbron zijn van de Spelen. De bouwfirma stelde woensdag echter dat alles tijdig klaar zal raken: "Niemand zal nog op het dak moeten klimmen (na de oplevering). Het dak zal geleverd worden met de nodige verlichting aanwezig."

Mevrouw Palli-Petralia bezocht woensdag ook de Olympische zweminstallaties. Een regeringsmedewerker liet verstaan dat het dak van het Olympisch zwembad tijdens de Spelen zou bestaan uit een geplastificeerd dekzeil om zo de deelnemers en toeschouwers van de nodige schaduw te voorzien. Het zeil zal ondersteund worden door vier metalen pilaren en de lucht kan vrij instromen langs de zijkanten, verduidelijkte de bron nog.

De vorige Griekse regering maakte in februari nog bekend dat de bouw van het dak van het zwembad werd opgeschort, omdat de aannemer het technisch niet kon verwezenlijken. De Internationale Zwemfederatie (FINA) benadrukte echter dat een dak er absoluut moest komen, zij het dan een voorlopige installatie. "Het dak is belangrijk voor toeschouwers en atleten", bevestigde FINA-directeur Cornel Marculescu. Hij verwees daarbij naar de temperaturen "die in augustus zeer hoog zijn in Athene".

De adjunct-minister van cultuur liet van haar kant nochtans optekenen dat "op dit moment nog geen enkel (nieuw) contact werd getekend" voor de constructie van het dak. Ze benadrukte wel dat de bestaande overeenkomst nog aangegaan werd door de vorige, socialistische regering. Begin maart hadden er parlementsverkiezingen plaats in Griekenland, die door de conservatieven van Kostas Karamanlis werden gewonnen. De Olympische Spelen van Athene vinden van 13 tot 29 augustus plaats.

Nu in het nieuws