Nikkel in euro kan tot allergieën leiden

Print
De euro-muntstukken zijn gevaarlijk voor mensen die aan allergieën lijden, want in het metaal van de euro zit nikkel.
Dat blijkt uit een studie van professor Giampiero Patriarca, directeur van de dienst allergieën van het universitaire ziekenhuis Gemmelli in Rome. De resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of Dermatology.
De specialist onderzocht vijfendertig vrijwillige patiënten, van wie vijfentwintig met een nikkelallergie kampen. De patiënten werden gedurende 72 uur in aanraking gebracht met muntstukken van de euro en van de voormalige Italiaanse lire. Bij de allergische personen werd een reactie van de huid vastgesteld, vooral wanneer ze een muntstuk van 1 of 2 euro vastnamen.
Nikkelallergie is één van de meest voorkomende allergieën in de geïndustrialiseerde landen. Tussen de 7 en de 10 procent van de vrouwen en 2 à 3 procent van de mannen heeft er last van.

"Een nikkelallergie houdt het risico in op de ontwikkeling van eczeem en kleine blaren aan de handen. De enige manier om ze te vermijden is niet in aanraking te komen met voorwerpen die een hoge concentratie aan nikkel bevatten", aldus professor Patriarca.
"De Europese Centrale Bank zou misschien muntstukken in roulatie moeten brengen met een metaalmengsel dat veel minder of geen nikkel bevat", zo besloot hij.
Een Europese richtlijn van 2000 had tot doel het gebruik van nikkel te beperken in voorwerpen die lange tijd in contact komen met de huid, zoals bijvoorbeeld brillen. Maar die richtlijn heeft geen betrekking op muntstukken.
MEEST RECENT