Europese Commissie zal Microsoft veroordelen

Print
Woensdag zal de Europese Commissie softwaregigant Microsoft een boete opleggen en verplichten zijn dominante positie open te breken.
Voorafgaande onderhandelingen tussen eurocommissaris voor mededingingsbeleid Mario Monti en de topman van Microsoft Steve Ballmer (foto) waren op niets uitgedraaid.
De Commissie onderzoekt al een vijf jaar het machtsmisbruik van Microsoft. Via het overwicht van het besturingssysteem Windows kan Microsoft makkelijk een machtspositie opbouwen in allerlei toepassingssoftware. In dit concrete geval gaat het voornamelijk om Mediaplayer, het audiovisuele programma dat bijvoorbeeld concurrent RealOne bedreigt.
De laatste weken en maanden is onderhandeld over een minnelijke schikking. Volgens Monti heeft Microsoft zich "constructief" opgesteld. Voor de Europese consumenten en voor de vrije markt was het echter nodig een "sterk precedent" te plaatsen, aldus Monti. Op die manier kunnen lopende en toekomstige problemen met dominante spelers op de markt makkelijker aangepakt worden.
MEEST RECENT