Zwartwerkcontrole met camera's alleen bij erge misdrijven

Sociale inspectiediensten mogen in de strijd tegen zwartwerk enkel gebruik maken van camera's wanneer het gaat om het aanpakken van zware misdrijven.

Belga

Dat stellen de ministers van Werk en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en Rudy Demotte dinsdag in een mededeling. Ze hebben hun administraties daarvan op de hoogte gebracht. De twee federale ministers reageren op het voornemen van de Limburgse inspectiediensten om camera's te gebruiken voor het opsporen van zwartwerk. Unizo, Voca en Horeca Vlaanderen reageerden al verbolgen op de plannen.

In een mededeling laten Vandenbroucke en Demotte weten dat de wet toelaat om bij arbeidscontroles gebruik te maken van foto- en filmapparatuur. Ze voegen er echter aan toe dat ze er de voorkeur aan geven dat de toestellen enkel worden ingezet wanneer het gaat om de bestrijding van zware misdrijven, zoals mensenhandel.

De praktijk roept de vraag op of het gebruik van een verborgen camera niet in strijd is met de privacywetgeving en of de inspectiediensten de betrokkenen niet vooraf moeten informeren. Demotte en Vandenbroucke willen over deze vragen overleg plegen met hun collega van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en de privacycommissie.