Bombardier schrapt 6.600 jobs en 7 sites in Europa

De Canadese transportconstructiegroep Bombardier heeft woensdag bekendgemaakt dat ze 6.600 jobs schrapt. Ook moeten zeven productiesites in Europa verdwijnen, zo verluidt. In België heeft Bombardier een productievestiging in Brugge.

Belga

Van de banen die verdwijnen bevindt er zich 86 pct in Europa. De 6.600 jobs vertegenwoordigen 18,5 pct van het werknemersbestand wereldwijd van de groep. De fabrieken die sluiten zijn die van Amadora in Portugal en Derby Pride Park en Doncaster in Groot-Brittannië. Die sluiten in 2004. In 2005 sluiten fabrieken in Pratteln in Zwitserland, Ammendorf in Duitsland, Kalmar in Zweden en Wakefield in Groot-Brittannië.

CEO Paul Tellier stelt dat de herstructurering deel uitmaakt van een driejaren-strategie om terug te keren naar betere marges en resultaten. De maatregelen zullen 777 miljoen Canadese dollar (475 miljoen euro) kosten. Bombardier Transport telt 35 vestigingen in Europa, verspreid over 15 landen. In totaal zijn er 35.600 werknemers, van wie 78 pct in Europa.

Nu in het nieuws