'Al-Qaida heeft grote havens op het oog'

Grote havens als die van Rotterdam zijn hoogstwaarschijnlijk een volgend doelwit van Al-Qaida. Het is relatief eenvoudig om op een schip een radiologische bom te laten ontploffen. Dat heeft defensiespecialist Michael Richardson woensdag gezegd.

Vroeg of laat krijgt Al-Qaida of een vergelijkbare organisatie de beschikking over een radiologische bom, die een schip op wordt gesmokkeld en tot ontploffing wordt gebracht, voorspelde Richardson, die sprak op een conferentie van het Institute of Southeast Asian Studies in Singapore. Leden van Al-Qaida zouden daarvoor alleen maar een baan op een schip hoeven te vinden. De daarvoor vereiste zeemanspapieren zijn gemakkelijk illegaal te verkrijgen.

De regering van Singapore, dat net als Rotterdam een belangrijke haven heeft, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat er een "zeer serieus" risico bestaat dat terroristen met schepen een aanslag plegen op de stadstaat. Al-Qaida heeft al twee keer aanslagen op zee gepleegd: op het Amerikaanse oorlogsschip de USS Cole in 2000 en de Franse olietanker Limburg in 2002.

Het enige lichtpuntje is volgens Richardson dat de chef operaties van Al-Qaida, Khalid Shaikh Mohammed, en de chef van de afdeling maritieme zaken, Abd al-Rahim al-Nashiri, zijn gearresteerd. Daarmee zijn de plannen voor nieuwe aanslagen op zee voorlopig in het honderd gestuurd, zei Richardson.

Nu in het nieuws