Vanderpoorten doet vrijwillig afstand 2de plaats Antwerpse VLD-lijst

Print
Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten doet vrijwillig afstand van de tweede plaats op de Antwerpse VLD-lijst voor de Vlaamse verkiezingen en neemt genoegen met de derde plaats.
Vanderpoorten zegt een nieuwe discussie binnen de VLD over de volgorde op een lijst en een stemming daarover te willen vermijden. Vanderpoorten heeft haar beslissing zaterdagochtend meegedeeld aan twee van haar VLD-collega's in de Vlaamse regering, minister-president Bart Somers en minister van Financiën en Begroting Dirk Van Mechelen. Eerder was uitgemaakt dat het trio bovenaan de Antwerpse VLD-lijst zou staan, maar wie van Van Mechelen of Vanderpoorten de tweede plaats na Somers zou bekleden, was nog niet beslist.
"Ik wil een signaal geven dat we in team naar de verkiezingen gaan", aldus Vanderpoorten aan Belga. Ze meent dat er binnen de VLD al voldoende gekibbeld is over de plaatsen op de verkiezingslijsten. De minister voegt eraan toe dat zowel zijzelf als Van Mechelen het normaal vinden dat de minister-president de lijst trekt.
Bovendien zegt Vanderpoorten begrip te hebben voor het argument van het arrondissement Antwerpen dat de regionale evenwichten moeten gerespecteerd worden. Met Somers en zijzelf op één en twee zouden de eerste twee plaatsen op de lijst naar Mechelen-Turnhout gaan. Met Van Mechelen op twee is die tweede plaats voor Antwerpen.
Vanderpoorten zegt dat de drie VLD-ministers samen campagne gaan voeren en dat daar op haar vraag afspraken over zijn gemaakt. Zelf zal ze zich vooral richten op de gemeenschapsmateries zoals onderwijs, welzijn en cultuur. Vanderpoorten zegt het belangrijk te vinden dat de VLD niet alleen een visie heeft op "harde" materies.
Vanderpoorten benadrukt ook dat ze samen met Somers en Van Mechelen afspraken heeft gemaakt over de helft vrouwen binnen de eerste zes plaatsen op de Antwerpse VLD-lijst voor het Vlaams Parlement. Dat betekent dat de plaatsen vier, vijf en zes door twee vrouwen en één man zullen bezet worden.
Nu in het nieuws