Milquet wil Brussel niet door Vlaams Blok laten verlammen

Print
cdH-voorzitster Joëlle Milquet heeft de democratische partijen zaterdag opgeroepen onverwijld de wet te wijzigen die de werking van de Brusselse instellingen regelt, om te vermijden dat het Vlaams Blok die na de verkiezingen zou kunnen lamleggen. Dat zei Milquet zaterdag op een congres van haar partij.
Ze reageerde op de resultaten van de opiniepeiling van Le Soir en de RTBF waaruit bleek dat het Blok na de verkiezingen voor het Brussels parlement op 13 juni in de Vlaamse taalgroep een meerderheid van de zetels zou bemachtigen.
De cdH wil dat bij de installatie van een nieuwe Brusselse regering de ministers de meerderheid moeten hebben in hun taalgroep. Als die meerderheid in de Vlaamse taalgroep niet kan worden gehaald, stelt de partij voor er een termijn van een maand over te laten gaan. Als het probleem nadien niet is opgelost, moeten de stemmen van één derde van de Vlaamse leden volstaan.
In Brussel is die regeling als gevolg van het Lombard-akkoord al voorzien voor stemmingen die een dubbele meerderheid (een absolute meerderheid in het hele regionale parlement en een meerderheid in elke taalgroep) vereisen.
Nu in het nieuws