Pierce Brosnan is te lang om in het echte leven 007 te zijn

Print
Is Pierce Brosnan de perfecte James Bond? Nee, zeggen de echte spionnenbazen in Londen. Want naar de Sunday Telegraph meldt, is hij enkele centimeters te groot voor die job. En dat geldt niet alleen voor de huidige 007. Ook zijn voorgangers, sterren als Sean Connery en Roger Moore, meten meer dan de een meter tachtig die volgens de nieuwe richtlijnen de limiet is voor een Brits spion.
Een beslissing die werd uitgevaardigd aan het begin van een grootscheepse aanwervingscampagne. Ook na het einde van de Koude Oorlog is het vak spion immers nog niet bedreigd. De huidige 2.100 werknemers bij de Britse veiligheidsdienst MI5 krijgen er de komende jaren niet minder dan 1.000 collega's bij. Maar dan wel collega's die niet al te lang zijn.
Op het eerste gezicht is zo'n limiet misschien verrassend, want wij waren lang gewend aan omgekeerde vereisten, namelijk dat politiemensen bijvoorbeeld niet onder een bepaalde lengte mochten zijn. Maar redenering achter de beslissing van de veiligheidsdienst MI5 is dat een spion niet mag opvallen en dus ook door zijn lengte niet, letterlijk, boven zijn medemensen moet uitsteken.
Dat lijkt niet onlogisch, ware het niet dat ook de Britten steeds groter worden waardoor je als man van 1,80 meter (voor vrouwen ligt de bovendrempel 11 centimeter lager) nu niet bepaald met kop en schouders boven de massa uitsteekt. Maar ja, bij een dienst als MI5 zijn regels nu eenmaal regels.
Nu in het nieuws