Kerry was Aristide te hulp gekomen

Print
John Kerry, de vermoedelijke tegenstander van George Bush in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, zou de in het nauw gebrachte Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide met een internationale troepenmacht te hulp zijn geschoten in plaats van hem weg te sturen.
Kerry zegt dit in een interview dat zondag in de New York Times is verschenen. Kerry vindt dat Bush met het wegsturen van Aristide "kortzichtig" beleid voert en "een verschrikkelijke boodschap" stuurt aan democratisch gekozen regeringen.
"Ik zou bereid zijn geweest onmiddellijk troepen te sturen, punt uit", aldus Kerry. Hij noemt het verkeerd van de Verenigde Staten om Aristide iedere hulp te onthouden en hem te helpen het land te verlaten, na hem verteld te hebben dat de VS hem niet konden beschermen.
"Aristide was geen lieverdje en hij heeft veel verkeerd gedaan", zegt Kerry. Maar Washington "had afspraken in de regio over het recht van een democratisch regime om te vragen om hulp. En dat hebben wij allemaal tegengesproken. Ik vind dat een verschrikkelijke boodschap aan de regio, democratieën, en kortzichtig."
Nu in het nieuws