Iraakse grondwet wordt dan toch ongewijzigd getekend

Print
Na een gesprek met de hoogste leider van de sjiieten in Irak, grootayatollah Ali al-Husseini al-Sistani, hebben de sjiitische leden van de Iraakse bestuursraad verklaard morgen alsnog hun handtekening te zetten onder de voorlopige grondwet van het land.
Volgens de sjiieten heeft Al-Sistani nog altijd zijn bedenkingen over het plan, maar staan die de ondertekening van de constitutie niet langer in de weg.

Afgelopen vrijdag ging de ondertekening tot frustratie van de Amerikaanse bezettingsmacht op het laatste moment niet door (op de foto lagen de 25 pennen van de leden van de bestuursraad klaar), wegens bezwaren van Al-Sistani. Hij zette onder meer vraagtekens bij het Koerdische recht op autonomie zoals dat in de grondwet is opgenomen. Ook verzette hij zich tegen de voorgestelde constructie waarbij er een president komt en twee plaatsvervangers.
Volgens Mouwafak Al-Rubaie heeft Al-Sistani begrip voor de positie van de sjiitische leden van de bestuursraad. De tekst van de grondwet wordt niet aangepast aan de bezwaren van Al-Sistani. De Koerden en de soennieten in de bestuursraad zijn daar niet toe bereid.
Nu in het nieuws