Haiders FPÖ wint in Karinthië, maar verliest in Salzburg

De uiterst rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) van Jörg Haider heeft volgens de eerste uitslagen in de deelstaatverkiezingen in Haiders thuisstaat Karinthië bijna 43 procent van de stemmen behaald.

AP Ned

Daardoor kan Haider ook de komende jaren gouverneur blijven. De sociaal-democratische SPÖ eindigde met 38 procent op de tweede plaats.

Haider verklaarde eerder zondag dat de verkiezingen voor zijn partij geslaagd zouden zijn als de FPÖ boven de 35 procent zou uitkomen. De goede uitslag moet de FPÖ ook landelijk weer op gang helpen. De partij, die vier jaar geleden nog 30 procent van de stemmen haalde, bleef bij de laatste verkiezingen onder de 10 procent steken.

Het lijkt er echter op dat Haiders populariteit zich beperkt tot Karinthië. In de deelstaat Salzburg, waar ook verkiezingen werden gehouden, deed de FPÖ het slecht. De partij verloor er volgens de eerste uitslagen meer dan de helft van haar aanhang en eindigde beneden de 10 procent. De SPÖ werd er met 45 procent de grootste, gevolgd door de conservatieve ÖVP.

Nu in het nieuws