Grieks-Cyprioten tegen VN-plan voor hereniging

Print
Een meerderheid van de Grieks-Cyprioten is tegen het door de Verenigde Naties ontwikkelde plan voor de hereniging van Grieks- en Turks-Cyprus.
Dat blijkt uit opiniepeilingen die drie Grieks-Cypriotische kranten hebben laten uitvoeren.

Tussen de 53 en 63 procent (afhankelijk van de peiling) zegt tegen het herenigingsplan te hebben gestemd als daarover zondag een referendum zou zijn gehouden. Tussen de 11 en 27 procent zegt zeker voor te hebben gestemd. De overige ondervraagden weten het niet.
De meeste ondervraagden geven toe niet precies te weten wat het plan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan inhoudt: 14 procent zegt er helemaal niets van te snappen en 57 procent snapt maar matig wat Annan beoogt. Wel meent 61 procent te hebben begrepen dat de Turks-Cyprioten het meeste voordeel hebben van het plan. Volgens het plan worden Turks- en Grieks-Cyprus herenigd tot één staat van twee afzonderlijke federaties en met een beperkt centraal gezag. Beide partijen zijn het op belangrijke punten nog oneens over het voorstel. Als ze er voor het einde van deze maand niet uitkomen, heeft Annan de mogelijkheid om in beide eilanddelen een referendum uit te schrijven over zijn voorstel. Annan hoopt dat op 1 mei een verenigd Cyprus toe kan treden tot de Europese Unie.
Nu in het nieuws