Milieuboxen: één jaar voor Delcroix gevraagd

Voor het hof van beroep in Antwerpen heeft het openbaar ministerie woensdag een gevangenisstraf van één jaar met uitstel gevorderd tegen gewezen CVP-minister Leo Delcroix voor zijn aandeel in de affaire met de milieuboxen.

Belga

In eerste aanleg was Delcroix veroordeeld tot tien maanden met uitstel en een geldboete. Hij tekende beroep aan tegen zijn veroordeling. De milieuboxenaffaire dateert van 1991 en draait rond een gemaskeerde schenking van de Limburgse firma Plascobel aan de CVP. Plascobel deed dat omdat ze een deel van de milieuboxen mocht vervaardigen in onderaanneming van Aralco, een firma van de gebroeders Bleyen. Via een facturenconstructie betaalde Plascobel toen zowat 76.000 euro aan de CVP. Delcroix was op dat moment partijsecretaris.

Delcroix en vijf anderen werden in oktober door de correctionele rechbank van Hasselt veroordeeld voor schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. Enkel Delcroix en Maurits Roggeman, indertijd directeur-generaal bij Plascobel, gingen tegen het vonnis in beroep. Delcroix ontkent tot op vandaag alle schuld. Het openbaar ministerie vorderde dezelfde straffen als in eerste aanleg: één jaar met uitstel voor Delcroix, die als de architect van de constructie wordt beschouwd, en zes maanden met uitstel voor Roggeman.

De aanklager haalde tijdens haar rekwisitoor zwaar uit naar Delcroix, omdat die na het vonnis in eerste aanleg in interviews "zijn gal spuwde op de rechters". "Van iemand die ervaring heeft in de wetgevende en uitvoerende lichamen mag men meer respect voor de rechterlijke macht verwachten", aldus de substituut. Na het rekwisitoor begonnen de advocaten van Maurits Roggeman aan hun verdediging. De advocaten van Delcroix komen later aan het woord.