Kind onder druk: burn-out bij pubers

Kinderen hebben het druk, zo druk dat sommigen ziek van worden. Kinderarts Wietse Kuis van het Wilhelmina ziekenhuis in Utrecht, waar einde van deze maand een symposium over deze problematiek gehouden wordt,krijgt dagelijks maken met kinderen met een burnout.

Kdejager

BR>

Marlies is tien. Het lijkt wel alsof haar gsm de hele dag door rinkelt. Ze sms-est stiekem onder de les, tijdens de speeltijd en schooltijd en dan gaat ze nog een paar uur met haar vriendinnen mailen. Tel daar haar balletles bij en de pianoles in de muziekschool, en ook nog de jeugdtornooien tennis waarin ze meedraait.

Sinds kort doet Marlies eigenlijk helemaal niets meer. Ze ligt alleen nog maar apathisch op de bank, een beetje te zappen van muziekzender TMF naar MTV en weer terug. Ze is doodmoe. Haar moeder vond eerst dat ze zich niet zo moest aanstellen en weigerde het tennistornooi af te bellen. Maar sinds een paar weken maken haar ouders zich echt zorgen. Marlies kan zich slecht concentreren op school, de leraar zegt dat ze lusteloos in haar stoel hangt. Ze wordt de hele nacht door wakker en klaagt veel over hoofdpijn.

De arts staat niet te kijken van de klachten van de tienjarige. Sterker nog, chronische oververmoeidheid is aan de orde van de dag in het werk van kinderarts Wietse Kuis in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De arts had de jongste paar jaar zo veel te maken met ernstig vermoeide kinderen en kinderen met chronische, onverklaarbare pijnen dat hij er onderzoek naar heeft gedaan. Zo’n tien procent van de kinderen op de door hem onderzochte middelbare school gaf aan ernstige klachten te hebben die vergelijkbaar zijn met de vermoeidheidsziekte ME bij volwassenen. Een soort burnout, maar dan bij pubers.

Een belangrijke oorzaak van de extreme vermoeidheid is de grote druk waaraan de jeugd bloot staat, zo weten Kuis en zijn collega’s inmiddels. Druk die ontstaat door een veeleisende omgeving, door een voortdurende stroom prikkels in de vorm van internet, televisie en mobiele telefoons, door verplichtingen bij sportclubs en op school.

Kuis: “Het is alles bij elkaar. Sommige kinderen raken daardoor overvoerd. Ze trekken het gewoonweg niet. Ze raken overbelast en zijn voortdurend doodmoe. Of krijgen last van chronische pijn in de buik of in de gewrichten, zonder dat daar een oorzaak voor te vinden is.” Behandelen is complex en kan eigenlijk alleen door het kind weer te leren rust te nemen en zijn leven anders in te richten. Een belangrijke taak ligt bij ouders en leraren, zegt Kuis. “Als zij de symptomen tijdig opsporen en de kinderen die risico lopen, in de gaten houden, scheelt dat heel veel.”

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht houdt op 29 en 30 januari een symposium met als thema ‘Het kind onder druk’.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio