Houtskeletbouw rukt op

"Tien jaar geleden was houtskeletbouw nog iets voor de echt overtuigde ecologisten, maar de jongste jaren kiezen steeds meer mensen voor deze vorm van bouwen", zegt Jan Hermans, zaakvoerder van Hout & Habitat. Hij is één van de zeven standhouders op de Antwerpse beurs 'bouw & reno' die gespecialiseerd zijn in houtskeletbouw. "Wij gaan zelfs nog een stap verder: wij kiezen voor bio-ecologische houtskeletbouw." Een huis met een houten skelet heeft heel wat voordelen: het is vrij snel klaar, is meteen droog, duurzaam en warm.

Kdejager

BR>

Houtskeletbouw betekent simpel gezegd gewoon dat het geraamte van je huis niet in baksteen (of staal, of ...) wordt gebouwd, maar in hout. Dat houten geraamte wordt vanbinnen afgewerkt, meestal met gipsplaten. Aan de buitenkant komt eveneens een afwerking, bv. met een gevelsteen, of een gedeelte in hout, of crépi.

Een huis in houtskeletbouw is vaak sneller klaar dan een bakstenen huis, het kan beter worden geïsoleerd, de funderingen moeten minder zwaar zijn omdat de houten constructie lichter is dan een stenen equivalent, en het huis is meteen 'droog'.

"Wie een huis laat bouwen volgens de principes van bio-ecologische houtskeletbouw, krijgt meteen een gezonde, energie- en milieuvriendelijke woning, tenminste als je gebruikmaakt van de juiste materialen in de juiste samenstelling", zegt Jan Hermans. "De materialen die wij gebruiken, vergen heel weinig energie vanaf productie over transport tot recyclage. Ze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen als hout, wol en vlas, ze zijn niet schadelijk bij gebruik of recyclage en ze zijn damp-open, wat bijdraagt tot een 'ademende 'woning."

Bij bio-ecologische houtskeletbouw wordt geen gedrenkt hout gebruikt, maar hout uit duurzaam beheerde bossen, en voor de isolatie worden bijvoorbeeld papiervlokken en platen op basis van houtvezels aangewend.

Isolatie

De Belgische isolatienorm is zeer laag. Belgische huizen moeten officieel maar een k-waarde van 55 hebben. Deze k-waarde wordt berekend op basis van dikte en aard van de materialen. Hoe lager de k-waarde, hoe lager het warmteverlies en hoe beter de isolatie van elk constructieonderdeel wordt. "Voor een k-30 lage-energiewoning gebruiken wij in onze houtskeletwoningen 15 cm isolatie in de muur, 20 à 25 cm in het dak en 8 cm in de vloer. Als je van bij het opstellen van het plan rekening houdt met een vrij lage k-waarde en met een houtskelet, zijn de extra kosten niet zo hoog. En uiteraard verdien je de investering op lange termijn terug, aangezien je energiekosten veel lager kunnen zijn. We kunnen zelfs een passiefwoning bouwen, waar je geen verwarming nodig hebt."

Houtskeletbouw is niet alleen interessant voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie. "Aangezien een constructie in hout relatief licht is, is er meestal geen verzwaring van de funderingen nodig wanneer je een extra verdieping of kamer bijbouwt."

Vooroordelen

Er bestaan een aantal vooroordelen t.o.v. houtskeletbouw.

* stijl:

Veel mensen denken dat je met houtskeletbouw enkel een soort chalets of blokhutten kan bouwen. Helemaal fout. Elke stijl is mogelijk, van pastoriewoning tot ultramodern huis. Meestal zie je aan de buitenkant niet eens dat een huis een houten skelet heeft.

* brandveiligheid:

Een houten huis is niet brandveilig en je moet er een huizenhoge verzekeringspremie voor betalen, wordt vaak gedacht. Fout. De afwerking van de binnenmuren met gipsplaten zorgt voor de brandveiligheid. De verzekeringsmaatschappij zal nagaan welke materialen werden gebruikt, maar meestal is er geen enkel probleem.

* isolatie:

De geluidsisolatie zou niet goed zijn in een huis in houtskeletbouw. Dat hoeft niet zo te zijn. Gebruik je een 'zwaar' isolatiemateriaal op basis van cellulose, zoals papiervlokken, dan scoor je veel beter op het gebied van geluidsisolatie.

* prefab:

Een huis in houtskeletbouw is een prefabgevalletje. Helemaal fout. De gebouw gebeurt als bij een klassiek huis, met een aannemer. Sommige delen van het houten skelet worden in een atelier op voorhand gemonteerd, maar dat heeft niets te maken met prefab.

* kraken en leven:

Een huis in houtskeletbouw kraakt en kreunt voortdurend en het hout 'leeft'. Fout. Zo'n huis kraakt niet meer dan een bakstenen equivalent, als je tenminste hout gebruikt dat voldoende droog is (met niet meer dan 18% vochtigheid). Als de muur in gevelsteen die met spouwhaken aan het houten skelet wordt bevestigd, wordt gemetseld met kalkmortel, is die mortel elastisch genoeg om de eventuele uitzetting of inkrimping van het hout op te vangen.

Info: Hout & Habitat, www.H3.be of 014-26 42 00. Beurs 'bouw & reno' nog tot en met 18 januari in Antwerp Expo Bouwcentrum - Info 0800/30 007 of www.artexis.be