Kustgemeentes willen grauwe gans bestrijden

Donderdag zijn de gemeentebesturen van Damme, Brugge, Zuienkerk, De Haan, Blankenberge en Brugge het principieel eens geworden over de gezamenlijke bestrijding van de grauwe gans. Dat dier brengt in de Zwinstreek ernstige schade toe aan de landbouwgewassen. De gemeentebesturen willen op korte termijn een oplossing en een wetswijziging voor een duurzaam beheer van het probleem in de toekomst.

Belga

"Voor het tot een echte bestrijding komt, is eerst nog wat onderzoek noodzakelijk", zegt de Damse burgemeester Dirk Bisschop na afloop van de vergadering die donderdag plaatsvond in Knokke-Heist. "De overvloed van grauwe ganzen in de streek zorgt voor ernstige schade aan de landbouwgewassen. Daarom willen we op korte termijn een oplossing. Op langere termijn moet er wellicht een wetswijziging komen die streeft naar duurzaamheid. De huidige regeling voor de bestrijding via de jacht is niet toepasbaar. Zo mag er in bepaalde perioden van het jaar slechts gedurende twee uur in de vroege ochtend worden gejaagd. Op dat moment van de dag zijn de vogels echter niet te bespeuren", aldus Bisschop.

In september 2003 liet het Damse stadsbestuur al jagen op de grauwe gans maar dat leverde niet het vooropgestelde resultaat op. De ganzen verplaatsten zich tijdens de jachtperiode onder meer naar de achterhaven van Zeebrugge, een vogelrichtlijngebied. De gemeentebesturen hopen dat ook het Zeebrugse havenbestuur haar medewerking zal verlenen bij het oplossen van het probleem. De provincie zat donderdag mee aan de vergadertafel.