VLD-parlementslid De Schepper bij actiecomité tegen migrantenstemrecht

Print
Claudine De Schepper, Vlaams parlementslid voor de VLD, treedt toe tot het actiecomité tegen het stemrecht voor migranten dat deze week door het Vlaams Blok, het Liberaal Appel en CD&V'er Johan Weyts werd opgericht. Dat heeft Ward Beysen, voorzitter van het Liberaal Appel, zondagmorgen gezegd op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Vlaams Blok-fractieleider Filip Dewinter bevestigde het zondag in De Zevende Dag (VRT).
De Schepper, die in de loop van vorige week in de pers verklaarde dat ze erover denkt haar partij te verlaten en tot 13 juni als onafhankelijke te gaan zetelen, heeft haar beslissing zondagmorgen meegedeeld aan Beysen. Ze is evenwel niet overgestapt naar het Liberaal Appel. Volgens de voorzitter van het Liberaal Appel voert het comité nog gesprekken met "verschillende personen" om tot het comité toe te treden.

De oprichting van het actiecomité zorgde voor ophef omdat CD&V'er Weyts zonder medeweten van zijn partij deelneemt aan een initiatief van het Vlaams Blok. Daarover staat binnenkort een gesprek tussen de partijtop en Weyts op de agenda. Het Blok zag de deelname van Weyts alvast als een belangrijke stap in het doorbreken van het cordon sanitaire. Nu treedt dus ook iemand van de VLD toe. Het actiecomité wil onder meer via een petitie tegen het migrantenstemrecht druk uitoefenen op de meerderheid. Volgens Beysen heeft die petitie op nauwelijks 24 uur al 10.000 handtekeningen opgeleverd.

De Schepper werd in '99 totaal onverwacht in het Vlaams Parlement verkozen als opvolger van Ward Beysen. In De Morgen zei ze donderdag een overstap naar het Liberaal Appel uit te sluiten, maar liet ze in het midden of ze zou ingaan op een eventuele vraag van het Vlaams Blok om over te stappen naar die partij. De Schepper zei diep ontgoocheld te zijn in de VLD omdat de top geen rekening zou houden met de basis, maar ook niet met de volksvertegenwoordigers.
Nu in het nieuws