Bart Wellens de beste in Loenhout

Print
Er was bijna geen doorkomen aan tussen de duizenden en nog eens duizenden toeschouwers voor de Azencross, maar Bart Wellens en Sven Nys kliefden er door dat het een lieve lust was. Voor een rechtstreeks duel, zoals we er dit seizoen nog maar zelden een gezien hebben. De wereldkampioen en de Belgische kampioen in een strijd op het scherp van de snee. Uiteindelijk won Wellens na een stuurfout van Nys.
Voor Wellens was het al de zeventiende overwinning van het seizoen. Zijn vijfde op vijf in de Gazet van Antwerpen Trofee. Het maximum behalen blijft voor Wellens mogelijk in de GVA-trofee, maar dan moet hij op nieuwjaarsdag wel winnen in het hol van de leeuw: het Baal van Sven Nys.

Wellens kwam tijdens de opwarming hard tegen een paaltje terecht, maar daar viel in de wedstrijd niets van te merken. Meteen na de start ging hij er als een speer vandoor. Nog slechts een man was bekwaam naar hem toe te fietsen: Sven Nys. Dat was hem eerder dit seizoen nog niet gelukt, maar nu kon het met stijl en souplesse. De beste Nys is op komst. De ongelukkige Wellens van de twee voorbije wedstrijden in Hofstade en Koksijde is ook helemaal terug. De twee gaven het beste van zichzelf en uit de achtergrond kon niemand meer terugkomen.

Achter de twee vormde zich na verloop van tijd een achtervolgend groepje van acht, maar meer dan voor de derde plaats strijden zat er voor Berden, Vervecken, Van Santvliet, Vanthourenhout, Lefebvre, Daelmans, Frischknecht en Van Gils niet in. De twee kampioenen waren veel te sterk voor de tegenstand. Uiteindelijk won Berden voor Vervecken en Van Santvliet het spurtje voor de derde plaats en dat zorgt in het klassement na vijf wedstrijden alweer voor enkele haasjes over achter de leider met het maximum van 175 punten Bart Wellens

Peter Van Santvliet en Ben Berden delen nu de tweede plaats met een voorsprong van drie punten op Arne Daelmans en Sven Nys en van vijf punten op Erwin Vervecken. Richard Groenendaal, vroeg gevallen in de Azencross, tuimelt uit de top van het klassement en ziet zelfs een alweer verbazende Maxime Lefebvre voor hem staan. Vooraan boeide de strijd voor de overwinning tot in de laatste honderden meters. "Toen maakte ik mijn enige stuurfout van de wedstrijd", sakkerde Nys achteraf. "In de laatste bocht ging mijn voorwiel door een ander spoor dan mijn achterwiel en ik belandde in het decor. Adieu overwinning, waar ik zo op gerekend had. Want ik was er zeker van dat ik Wellens in de spurt zou geklopt hebben. Maar goed, dat moet in Baal voor eigen volk dan maar gebeuren. Een emotioneel belangrijke wedstrijd voor mij. Ik ben niet bereid om Wellens een nieuwjaarscadeau te geven ook al wil hij alle zeven de wedstrijden van deze Trofee winnen, wat hem nooit door iemand voorgedaan is".

Wellens zelf is bereid om door de muur te gaan om ook in Baal te kunnen winnen. "Winst in het hol van de leeuw is het mooiste wat voor een sportman bestaat", aldus de wereldkampioen. "Ik zal er voluit voor gaan. Misschien maken we er op nieuwjaarsdag wel de mooiste cross van het jaar van. Ik ondervond niet de minste hinder meer, die ik in Koksijde lichamelijk wel voelde om de beste te kunnen zijn. De behandeling bij de chiropractor van maandag heeft resultaat opgeleverd. Ik sta scherp om donderdag naar Nys en naar Baal te gaan".
MEEST RECENT