Landuyt gaat verbod op permanente bewoning campings versoepelen

Minister van Toerisme Renaat Landuyt (sp.a) werkt aan een versoepeling van het Vlaamse decreet dat permanente bewoning op kampeerterreinen vanaf 2005 verbiedt. Bewoners die er sinds 1998 zijn, zullen indien nodig toch langer kunnen blijven, zegt Landuyt in een gesprek met Belga.

Belga

Een Vlaams decreet van 1998 bepaalt dat permanent wonen op een camping niet meer toegestaan is vanaf 2005. Tot dan geldt voor bepaalde campings nog een gedoogbeleid. Landuyt wil nu één en ander versoepelen. "Er zijn twee voorwaarden. De mensen moeten er al wonen van voor 1998 en nog geen sociale woning aangeboden gekregen hebben", aldus de minister. Volgens hem is de versoepeling nodig omdat er campingbewoners anders in 2005 op straat komen te staan. Hij schat dat in Vlaanderen toch nog een tweeduizendtal mensen officieel op een camping wonen, en er nog eens evenveel wonen zonder er gedomicilieerd te zijn.

Landuyt benadrukt wel dat het geenszins de bedoeling is een permanente bewoning op campings te organiseren. "Dan creëer je bidonvilles", zo zegt hij. "De maatregel dient gewoon om mensen de kans te geven op het kampeerterrein te blijven totdat ze een sociale woning krijgen. In principe hebben zij ook absolute voorrang bij het toekennen van sociale woonsten." Landuyt hoopt dat de soepelere regeling tegen juni 2004 rond is.