Spoortunnel onder Straat van Gibraltar

Print
Spanje en Marokko zijn overeengekomen om een spoortunnel te bouwen onder de Middellandse Zee. Dat maakte het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling bekend, aldus de BBC. De tunnel, met zo'n 39 kilometer lengte, zal Europa met Afrika verbinden.
De verbinding zal onder de Straat van Gibraltar gebouwd worden, het kortste stukje zee dat de twee continenten scheidt. Het gebied tussen het Spaanse Punta Palomas en Punta Malabata in Marokko krijgt de voorkeur omdat de zee er slechts 300 meter diep is.
De tunnel zal bestaan uit twee parallel lopende kokers, uitsluitend bestemd voor treinverkeer. De werken zouden ten vroegste volgend jaar van start gaan en al zeker 30 miljoen dollar kosten.
Het idee voor een onderzeese spoorverbinding tussen Spanje en Marokko leeft al meer dan twintig jaar in de twee landen. De verbinding zou de relaties tussen de twee moeten versterken. Anderzijds wordt gevreesd dat de tunnel een nog groter vluchtelingenprobleem in de regio zal creëren. Traditioneel wagen heel wat Afrikanen de oversteek vanuit Marokko naar Spanje. Tot nu gebeurde dat per boot, maar gevreesd wordt dat net als voor de Frans-Britse spoortunnel aan Sangatte, heel wat vluchtelingen ondergronds zullen proberen gaan.
MEEST RECENT