Futsal heeft nood aan een Vaessen

Hoeselt maakte een slechte beurt in Beyne en voelt de hete adem van Châtelet, verrassend winnend bij Houthalen-Genk, in de nek. Rekem, dat nipt het onderspit delfde bij Borgerhout, zakte naar de voorlaatste plaats terug.

Lommel en Bocholt, genesteld in de subtop, leden logische nederlagen tegen Action 21 Charleroi en Kickers Gilly, de nummers twee en één van de competitie. Antwerpen met of zonder Grünholz. Het scheelt een slok op de borrel. Bocholt kon hiervan al op de openingsdag profiteren en voor een eerste verrassing zorgen.

Afgelopen speeldag was het de beurt aan Hasselt. Of hoe Antwerpen, ditmaal zonder Grünholz, Bachar, Gessner en Harram, ook maar een doodgewone ploeg is.

Conclusie van de twaalfde speeldag: de degradatiestrijd wordt een strijd van lange adem; de titelstrijd wordt een Henegouws onderonsje. Of beter gezegd een Braziliaans duel tussen twee teams uit het Zwarte Land.

Dit stemt tot nadenken. Jos Vaesen, de voorzitter van KRC Genk, gooide in het veldvoetbal de steen in de kikkerpoel. Wie staat er in het Futsal op en laat horen wat de andere twaalf eersteklassers denken? Stof voor de licentiecommissie, wil men het Belgisch zaalvoetbal redden.

Nu kan een iet of wat gefortuneerde of, in dit geval, door de overheid gesubsidieerde club zes Brazilianen inhalen en de competitie overheersen. Het leverde Action 21 Charleroi vier landstitels op rij op. Dit jaar worden ze door hun grootste rivaal met gelijke wapens aangepakt. De andere clubs komen hooguit voor een derde of vierde plaats in aanmerking.

Plaatsen die recht geven op een play-offticket, maar gezien de gekruiste finales tegen Charleroi en Kickers Gilly wordt die nacompetitie een verhaal van korte duur.

Het wordt hoog tijd om het aantal niet-continentale spelers tot een minimum te beperken en de clubs te verplichten zoals bij de amateurs op het veld om twee min 21-jarigen in de kern op te nemen. De enkele buitenlanders kunnen het team een meerwaarde geven,maar gelijktijdig de Belgen, die nu bij Charleroi en Gilly geen kans krijgen, opleiden.

Bovendien zullen we meer evenwichtige wedstrijden krijgen, wat zorgt voor een geloofwaardige en evenwichtige competitie. Dit moet de toeschouwers terug naar de zaal lokken, dit moet op termijn ook de Belgische nationale ploeg ten goede komen. Het moment is er rijp voor om de vicieuze cirkel te doorbreken, net nu men de licentievoorwaarden aan het bespreken is en men de rol van het zaalvoetbal binnen de KBVB aan het bepalen is.

Nu in het nieuws