Vluchten Zaventem: "Belangen Vlaamse rand niet verdedigd"

Print
Eric Van Rompuy, CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, verwijt Vlaams minister van Leefmilieu Ludo Sannen (Groen!) dat hij namens het Vlaams gewest in het debat over het spreidingsplan over de vluchten vanop Zaventem afwezig blijft. Dat liet hij zondag in een mededeling weten. Van Rompuy meent dat Sannen en de Vlaamse regering de belangen van de Vlaamse inwoners in de rand rond Brussel niet verdedigen. Hij wijst erop dat de voorwaarden die het Vlaams Parlement op 12 november in een unaniem gestemde resolutie stelde niet zijn vervuld.
Volgens die motie moet het Brussels gewest een groter deel van de overlast op zich nemen, moet er eerst een geluidskadaster worden opgesteld en moeten de geluidsnormen van het Brussels en Vlaams gewest op elkaar afgestemd worden. Federaal minister van Mobiliteit Bert Anciaux erkent zelf dat Brussel minder hinder zal ondervinden. De Oostrand zone 3 (Sterrebeek, Tervuren) zal geconfronteerd worden met 41 pct van de nachtvluchten en elke zondag alle dagvluchten (minimaal 250), aldus Van Rompuy.

Volgens hem heeft het kernkabinet ook beslist dat inzake de vliegprocedures naar het Oosten elke uitwaaiiering tijdens de dag en de nacht onmogelijk wordt. De vliegtuigen die vertrekken vanop piste 20 moeten onmiddellijk een bocht nemen naar links over Sterrebeek en Tervuren, "waardoor gemeenten met FDF- en MR-dominantie als Sint-Lambrechts en Sint-Pieters-Woluwe worden ontweken", aldus Van Rompuy.

Hij kondigde aan opnieuw een resolutie in het Vlaams Parlement te zullen indienen om het plan-Anciaux te herzien. De Noordrand en de Oostrand moeten samen de confrontatie durven aangaan met de Franstalige politici uit Brussel, "die er enkel op uit zijn de geluidsoverlast te exporteren naar de Vlaamse rand", aldus Van Rompuy.

.

Nu in het nieuws