Internetrekening voor het eerst per surfminuut te betalen

Voor het eerst kunnen Belgische internetgebruikers breedbandtoegang tot internet krijgen zonder dat ze daarvoor abonnementsgeld moeten betalen. Telecombedrijf Versatel Belgium heeft maandag namelijk het product Free ADSL op de markt gebracht. Dat maakt het de surfers mogelijk om alleen te betalen voor de minuten die ze daadwerkelijk hebben gesurft. Met dit product komt Versatel Belgium tegemoet aan de vraag van minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche en Staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven, die de internetbedrijven in België opgeroepen hadden om zo snel mogelijk een light-versie voor breedbandtoegang tot het internet aan te bieden. Ons land zou anders misschien achterop gaan hinken wat breedbandpenetratie betreft.

Belga

Versatel Free ADSL is vooral ontwikkeld voor mensen die internet hoofdzakelijk gebruiken om te e-mailen en snel te surfen. Ook voor de 2,5 miljoen gezinnen die nog geen internettoegang hebben, kan het product een aangename eerste kennismaking zijn. Dat er geen abonnementsgeld meer moet worden betaald, is een unicum voor ons land. De kostprijs wordt enkel en alleen gerelateerd aan de surfminuten. Met Free ADSL komt een minuut surfen neer op 0,0425 euro (iets meer dan 1,7 oude Belgische frank). De consument betaalt wel een eenmalige activeringskost van 75 euro. Tot en met 31 december 2003 is de activering gratis.

De gemiddelde internetgebruiker die langer dan 10 uur per maand surft, kiest beter een andere formule. De verschillende internetproviders bieden hen internettoegang voor een vast bedrag per maand. Versatel biedt Versatel Always ADSL aan, dat eveneens maandag werd gelanceerd. Voor een vaste maandelijkse vergoeding van 19,90 euro krijgt de gebruiker dezelfde snelheden als met Free ADSL, maar dan zonder tijdsbeperking. Dit is momenteel het laagste bedrag voor een ADSL-abonnement op de Belgische interrnetmarkt. Op het downloaden staat wel een limiet van 250 megabyte per maand. Wie meer gegevens van het net wil halen, kan capaciteit bijkopen aan 5 eurocent/megabyte. Er mag niet meer dan 200 megabyte bijgekocht worden.

Frank van der Ent, algemeen directeur bij Versatel Belgium, zegt dat de discussie rond een goedkopere ADSL-verbinding al een tijdje leeft in ons land. "De oproep van de overheid heeft de lancering mee gestimuleerd, niet de kwartaalresultaten van het bedrijf". In combinatie met de nieuwe internetproducten kunnen consumenten ook telefoondiensten bij Versatel kopen.

Nu in het nieuws